Dat was het
Blijf op de hoogte en volg Piet en Antje
01 Mei 2025 | Spanje, Santiago de Compostela
Donderdag 1 mei 2025
Santiago
Wat is deze herberg groot zeg! Er kunnen 169 mensen slapen maar er heerst toch rust in de nacht. We ontbijten beneden in de grote eetzaal met verse koffie en jus d’orange. Daarna gaan we, met gelukkig geen regen en het zonnetje, naar het pelgrimsbureau voor de Compostela en een formulier met de gelopen afstand. En we gaan even gedag zeggen in de huiskamer. Het is bijna niet te geloven maar daar komt ook de nicht van Josefien naar binnen. Soms lijkt het wel of er ‘gestuurd’ wordt in contacten. Het is al lekker druk in de huiskamer en wij nemen afscheid van Nicoline en Mia. De koffie was weer lekker!
In de stad is het al druk en we gaan voor Piet op zoek naar een sweater. Het is ongelooflijk hoeveel van die winkeltjes er zijn en volgens mij hebben we de meeste gehad. We komen nog een pelgrim tegen die eergisteren op een bankje zat en waar we aan vroegen hoe het ging. Hij vertelt nu dat het eigenlijk helemaal niet goed ging op dat moment. En dat hij het fijn vond dat we dit vroegen en hij daardoor weer op pad kon naar de bar. Voor drinken en eten want daar had hij erge behoefte aan. Piet heeft nog een schildje van de Via de la Plata en geeft hem dat. Hij vraagt zelfs wat we ervoor moeten hebben en wordt wat emotioneel als we zeggen dat hij het krijgt. Hij omhelst Piet, bedankt hem en loopt verder. Hoe bijzonder is het dat je met een vreemde (want dat is hij in feite) zo’n fijn contact kunt hebben.
Zoals het met kleren kopen gaat, moeten we terug naar een van de eerste winkels. Dan is het etenstijd en gaan we op een terras zitten in de straat van het pelgrimsbureau. Mooi om te zien hoeveel pelgrims nog binnen komen, elkaar vinden of weer met de Compostela terug komen. Wij genieten lekker van dit alles en van het eten.
Na een uurtje lopen we terug naar het Praza do Obradoiro en gaan daar de taferelen van een afstand bekijken. Mooi om te zien al die pelgrims die aankomen. Sommigen uitbundig en anderen stil of emotioneel. Dan gaan we naar de kathedraal waar je voortaan aan de zijkant naar binnen moet. De Pórtico da Gloria is een museum geworden, tja niets blijft voor altijd hetzelfde.
Na het bekijken lopen we terug naar de herberg en maken de rugzakken klaar voor het reizen. Morgen gaan we naar Porto waar vandaan we zaterdagochtend naar huis vliegen. Het was weer een mooie Camino waarvan we heel erg genoten hebben. Jullie allemaal bedankt voor het lezen van de dagelijkse verhalen en het nemen van de moeite om te reageren. Dat deed ons goed onderweg. Doei allemaal [e-1f64b][e-1f3fc][e-2640]️[e-1f64b][e-2642]️
01 Mei 2025 - 18:26
Josefine Opsteeg :
Hoi Piet en Antje, grappig dat jullie elkaar juist in de huiskamer tegen komen. Wat jammer dat het er op zit.....zo fijn vind ik het om met bekende mee te mogen lezen....goede reis en morgen een fijne dag in Porto gewenst bon camino Josefine
01 Mei 2025 - 19:08
Francien Dortmans :
Voor zaterdag een veilige terugreis, ik heb er van genoten.
01 Mei 2025 - 19:50
Martje Kremers:
Nog even na genieten en voor overmorgen een fijne vlucht naar huis .
01 Mei 2025 - 19:55
Ginie:
We zullen je dagelijks verslag gaan missen.
Kom veilig weer thuis. Bedankt.
01 Mei 2025 - 20:48
Helmie Kanters:
Je doel behaald, wat moet dat een heerlijk voldaan gevoel geven. Wij gaan nog even verder, over 4 dagen hopen we in Sevilla aan te komen. Goede terugreis en misschien treffen we elkaar in Nederland wel.
01 Mei 2025 - 20:53
Luc En Greta :
Lieve Antje en Piet, ook namens ons een dikke proficiat ! Jullie hebben het gehaald, ondanks alle PHPD tjes . ( pijntje hier, pijntje daar) . We zijn dankbaar dat we jullie tocht mochten volgen. Gisteren konden we het niet openen, waarom weet ik niet. Maar vandaag twee verhalen. Een goede terugreis, en tot gauw.
01 Mei 2025 - 22:09
Michiel Lenssen:
Hoi Antje en Piet, Petje af voor jullie, het is weer een hele prestatie.
Leuk dat jullie in de huiskamer Nicoline (voorlichtster in Vessem)hebben getroffen.
Ik vond weer fijn om jullie verhalen te mogen volgen.
Een goede terugreis en tot ziens.
01 Mei 2025 - 22:55
Catharina:
Hoi Antje en Piet,
Nu een voorspoedige terugreis gewenst. Jullie zullen wel tijd nodig hebben om om te schakelen denk ik.
Maar wat was het een intense reis wat ik las uit jullie verhalen.
Dank dat ik mee mocht lezen en zo een indruk kreeg van al die weken daar.
Lieve groet en tot zoens, Catharina [e-1f339][e-1f618][e-1f44b]
02 Mei 2025 - 07:31
Rein En Annemieke :
Nog even genieten van Porto.
Wij wensen jullie een veilige thuisreis. [e-1f618]
02 Mei 2025 - 07:41
Anneke:
Wat een mooi einde. Wat een prachtig verslag. Een goede terugreis. En dan weer wennen aan het Nederlandse leven. Dank jullie wel voor de verhalen!
02 Mei 2025 - 08:53
Bertie En Reini :
Goede thuisreis gewenst!
02 Mei 2025 - 10:36
Resy:
Hoi Antje en Piet,
wat knap dat jullie dit weer hebben gehaald. Maar wat een mooie verhalen. Bedankt dat we zo met jullie mee mochten reizen. Een veilige vlucht naar Nederland en lekker nagenieten van jullie mooie belevenissen.
Nogmaals petje af!!
Dikke knuffel van ons!
02 Mei 2025 - 10:42
Anita Van Kraaij:
Hartelijk dank Antje en Piet voor het mogen "meewandelen" vanuit Veghel met jullie hele bijzondere camino. Goede terugreis en nog lang nagenieten hoor.
02 Mei 2025 - 11:16
Ellen:
Wat een mooie camino weer, Antje en Piet! En wat een prestatie. Bedankt voor het mogen ‘meelopen’.
Een goede reis naar huis en wie weet tot volgend jaar.
groetjes Ellen
02 Mei 2025 - 13:34
Lisette:
Eind goed, al goed. Knap wat jullie gepresteerd hebben. Dank voor de mooie verhalen en heel veel succes met 'het schakelen'. Lekker nagenieten en morgen een goede reis naar huis!
Liefs Lisette
02 Mei 2025 - 13:57
Ton Van Zundert:
Fijne en voorspoedige treinreis terug samen.
02 Mei 2025 - 13:59
Ton Van Zundert:
Ik bedoel dus vliegreis.
Ikzelf nam de trein want vliegen is wel erg snel.
Wat zullen jullie weer moeten wennen aan Nederland.[e-1f62c]
03 Mei 2025 - 01:28
Arvid :
Lekker bezig mams en paps! Goede terugreis en tot in juni zal het wel worden. Super gedaan en fijn dat jullie ervan genoten hebben. Ook de laatste dagen in Santiago.
tot snel weer! [e-1f618]
03 Mei 2025 - 14:50
Wim En Margo:
Goed gedaan hoor, ondanks de pijntjes toch helemaal uitgelopen, super.
05 Mei 2025 - 15:59
Carola :
Wat een mooie Camino hebben jullie gehad. Nu thuis lekker samen nagenieten. Liefs, Carola